" /> Transformeren in Kaos | Nieuws | KaosProjects

Transformeren in Kaos

KaosProjects is in transitie.

Sinds 2005 is KaosProjects het alternatief voor de bekende KaosPilots school, dat nu ook in Rotterdam haar deuren heeft geopend.
Alternatief, omdat het licentiemodel vanuit Denemarken ons niet zinde. Maar ook omdat een post-acadmische commerciële opleiding welliswaar goede kwaliteit kan leveren, maar aan de andere kant haar publiek ook filtert door de hoge eigen bijdrage die studenten hebben op te brengen.

De alternatieve formule die KaosProjects in Amsterdam ontwikkelde, bracht ondernemers, ondernemers-in-opleiding, en een veelheid van deelnemers uit opleidingen voor ondersteunende diensten voor de ondernemers bijeen.
De vernieuwende formule bracht veel inzicht in hoe verschillende etnische-, generatie-, sector-, en sekse-culturen ven elkaar verschillen. We vonden ook keys om vruchtvolle samenwerkingen te organiseren.

De KaosStuurders waren out-of-the-box denkers, vrijplaatsers, pragmatici, organisatie-adviseurs, pure netwerkers, ethici, enzovoort. De studenten kwamen van de 2 grootste ROC’s van Nederland.

Sinds 2007 situeren we in het oude Volkskrant gebouw. We werden toen gevraagd door Urban Resort om de nieuwe creatie ondernemers als groep te begeleiden naar een huursituatie. U kunt nu nog steeds veel lezen over dit avontuur op deze website.

Ondertussen is KaosProjects zelf huurder geworden op de 3e etage.
Een buurtproject werd nog uitgevoerd, met als resultaat een formule, waar andere gesubsidieerde projecten in Nederland hun voordeel doen.

Ons
KaosCongres was kwa marketing mager, maar kwa inhoud uitmuntend. Creativiteit als middel tot organisatie-innovatie was een uiterst boeiend motief, waar unieke workshops mee zijn ontwikkeld en uitgevoerd. De formule vraagt in feite om herhaling en verdieping. Deze situatie transformeerde onze duurzaamheid en verantwoordelijkheid t.o.v. elkaar.

Het netwerken, het komen tot daden, het verdienen, het sturen en het leveren van
KaosServices verliep steeds beter wanneer niet meer in de huidige samenstelling werd samengewerkt. Het samenwerken ging ons in de weg staan. We namen afscheid van Julien, Jan en Onno.
Rik en Hans werden aangevuld met Vannesa. En langzaam aan kwam de doorslag naar onze nieuwe missie.
Het moment is aangekomen om het over een andere - meer bij de toekomstige tijd passende -boeg te gooien.

De omslag

Was samenwerken in een netwerkstructuur voorheen een doel. Nu is het ‚slechts’ middel om in de wereld unieke op handel gebaseerde projecten en ontwikkelingen te starten. En we zijn goed begonnen:
  • In Burma worden edelstenen (LifeGems) gevonden, via Thailand geëxporteerd, aldaar geslepen en in sierraden gezet, en tenslotte hier in West Europa verkocht. Met de opbrengst zijn momenteel een reeks microcrediet projecten gestart. En daarmee is ‚de formule’ voor de toekomst gezet.
  • De voorbereidingen om naar Afganistan / Nepal / Thailand en indien mogelijk naar Srilanka te gaan zijn begonnen. Deze mix van landen garanderen prachtige voor de verkoop opgewaardeerde edelstenen. Daarmee dus een behoorlijk kapitaal. Vervolgens wordt in overleg met de lokale contacten en lagere overheden bepaalt welke ontwikkelingsprojekten de lokale economie nader gaat stimuleren.
  • In het najaar is Somalieland gepland. Een de facto onafhankelijk land binnen de grenzen van wat wat wij nu Somalië noemen, krijgt van de VN geen erkenning vanuit de angst dat mogelijk andere Afrikaanse landen ook afscheidingen gaan krijgen. Met dit vacuüm is het voor Somalieland moeilijk om eigen economie te stimuleren. De LifeGems gaan de situatie openen...
  • Voor het najaar en in 2010 zijn gepland: Angola, Brazilië, Madagascar en Pakistan. Voorwaar een rijkdommen openend, rijkdommen eerlijk verdelend.
  • We zijn druk doende om een reeks van webwinkels te openen. Afspraken met Eugenie en wellicht Saska zijn in de maak. Onze edelstenen krijgen afzet bij individu, winkels en in the whole-sale.

Binnenkort vindt u op deze plek een volledig aan de nieuwe ontwikkeling aangepaste web-site. En meer!

Wij stellen uw blijvend bezoek op prijs.

Hans Pollen
Rik Groenland